Faell » Specials » Twintigste eeuw
Faell: Informatie van A tot Z

Klassieke muziek uit de 20e eeuw

Klassieke muziek uit de 20e eeuw In deze special belicht ik via verschillende artikelen en recensies mijn kijk op de twintigste eeuwse klassieke muziek. Het is een verzameling waarbij je recensies over muziek van bijvoorbeeld Edgard Varèse kunt vinden, maar ook artikelen over bepaalde muziektheoretische elementen als bespreking van de inhoud van bepaalde evenementen die een podium bieden voor deze muziek.

Klassieke muziek uit de 20e eeuw

Twintigste eeuwse klassieke muziek begint bij de late romantische stijl van bijvoorbeeld Sergei Rachmaninoff en gaat over het impressionisme van Debussy en Ravel over het expressionisme en neo-classicisme van bijvoorbeeld Stravinsky tot aan het serialisme van Boulez, de minimal music van onder andere Reich en Glass, Schaeffers Musique Concrète, de aleatorische muziek van Cage en de elektronische muziek van Stockhausen.

Deze periode bevat dus vele stijlstromingen, maar algemeen kunnen we zeggen dat de gehele twintigste eeuw draait om de dissonant en het experiment. Vandaar dat deze periode ook wel de dissonante en/of experimentele eeuw wordt genoemd.

Deze special bevat recensies van bijvoorbeeld muziek van Edgard Varèse, maar ook algemene artikels over bijvoorbeeld de serenade of het Novecento festival te Leuven.
De serenade in de 20e eeuw

De serenade in de 20e eeuw

In dit artikel wordt er op de serenade in de twintigste eeuw ingegaan. Aan de hand van beknopt besproken voorbeelden van verschillende componisten en stijlstromingen zal geprobeerd worden de ontwikkel…
Orkestratie en Klankkleur bij Claude Debussy

Orkestratie en Klankkleur bij Claude Debussy

In dit artikel wordt bondig de orkestratie en klankkleur bij composities van Claude Debussy ingegaan. Aan de hand van voorbeelden van verschillende van Debussy's composities wordt de componist zijn ge…
Edgard Varèse, Arcana  Intégrales  Déserts recensie

Edgard Varèse, Arcana Intégrales Déserts

In dit artikel wordt de compact disc "Edgard Varèse, Arcana - Intégrales - Déserts" besproken. Het bevat een beknopte bespreking over Edgard Varèse, de inhoud van de compact disc en tot slot ook comme…
Gepubliceerd door Faell op 30-07-2012, laatst gewijzigd op 31-07-2012. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Klassieke_muziek_uit_de_20e_eeuw (geraadpleegd op 30 juli 2012)
Schrijf mee!